Informatii utile

DE CE PLACI DE FIBROCIMENT?

Fibrocimentul este un material compozit, ecologic, care are in structura lui ciment, apa si fibre de lemn tratate ignifug. Placile distribuite de Ecofort sunt materiale de constructii de o calitate exceptionala principalul domeniu de aplicatie fiind fatadele ventilate. Fatada ventilata este o solutie de termoizolatie cu vata minerala, structura metalica sau lemn, folie antivant si placi de fibrociment. Intre folie si placi se lasa un spatiu de aer care permite aerisirea continua a peretelui. In ultimul timp acest tip de fatada a castigat teren in fata fatadei clasice deoarece pe langa aspectul estetic prezinta o serie de avantaje cum ar fi:

 
Izolatie termica – in anotimpurile calduroase fatadele ventilate impiedica eficient acumularile de caldura in spatiul interior,asigurand un climat placut si costuri reduse de climatizare ; in anotimpurile reci miscoreaza pierderile de caldura din spatial interior,reducand costurile de incalzire ;
 
Protectie la umezeala – fatadele ventilate protejeaza peretii cladirii de umezeala; lasa peretii sa respire, nu permit patrunderea apei, evitandu-se astfel degradarea peretilor datorita umezelii ;
 
Protectie la foc – placile de fibrociment Ekobord sunt incombustibile,au clasa de reactie la foc A1,fatadele ventilate realizate cu acestea, asigura o protectie ridicata impotriva focului;
 
Protectie fonica – placile de fibrociment impreuna cu termoizolatia asigura o bariera contra zgomotului ,reducandu-se semnificativ nivelul acestuia ;
 
Design deosebit si personalizat – placile se pot vopsi in orice nuanta de culoare RAL, se pot debita la orice dimensiune ; placile finisate pot avea suprafata lisa sau texturata (imitatie lemn,piatra) ;
 
Montaj rapid si usor – avand in vedere ca montajul este de tip uscat,instalarea fatadelor ventilate se poate realiza in orice anotimp,inclusiv iarna ;
 
Intretinere minima – durata de viata a placilor de fibrociment este de peste 50 ani ;
 
Rezistenta la cicluri inghet dezghet ;
 

 PRELUCARE SI INSTALARE

Un alt avantaj al placilor de fibrociment este faptul ca se pot prelucra si instala cu usurinta. Aceste placi se pot pune pe fatada cladirii indiferent de anotimp deoarece este un montaj uscat. Pentru a monta placile urmati cativa pasi simpli:

 
  • Daca este necesar sa taiati placile, folositi panze de ferestrau cu disc diamantat si sigilati muchiile;
  • Montati placile pe structura metalica sau de lemn (tratata antiseptic) cu ajutorul niturilor sau suruburilor lasand un rost de dilatare de 3-4 mm intre placi. Rosturile pot ramane libere sau se pot acoperi cu profile pentru rosturi;
  • Folositi doar nituri si suruburi din material inoxidabil. Folositi burghie cu varf diamantat pentru a gauri in prealabil orificiile pentru suruburi; In cazul in care utilizati suruburi cu aripi care permit largirea gaurilor nu este necesar sa gauriti placile anterior; Fixati suruburile doar perpendicular pe placa.
  • Nu strangeti suruburile foarte tare, in felul acesta evitati intrarea capurilor suruburilor in placa. Este indicat sa ramana spatiu de miscare pentru placa.

 INTRETINERE 

Fatadele construite cu placi de fibrociment se intretin usor iar durata de viata a placilor este foarte mare (de peste 50 ani) . Nu necesita reparatii sau vopsire periodica, fiind foarte rezistente la razele UV.

MANIPULARE SI DEPOZITARE

Placile de fibrociment se transporta pe paleti. Pentru descarcarea placilor se va utiliza o macara sau un motostivuitor (fig.1).

Plăcile  vin ambalate în folie protectoare. În timpul transportului trebuie să vă asiguraţi ca plăcile să fie acoperite cu folie pentru a le proteja împotriva murdăriei și ploii.

Placile singulare se vor transporta pe muchie, nu se vor aseza pe coltul placii (fig.2).

Depozitarea se va face sub copertina, pentru a asigura permanent protectia impotriva intemperiilor (fig.1).

Placile se stivuiesc in pozitie orizontala pe paleti si nu pot fi depozitate pe muchie (fig.2).

Plăcile trebuie depozitate cu partea finisată în sus. (Figura 2).

Pentru o durata de depozitare de peste doua luni se recomanda stivuirea cu aerisire.

Pe șantier placile de fibrociment se protejeaza de praf și umezeală. Nu este recomandată folosirea prelatei, care nu protejează plăcile împotriva precipitaţiilor.

După ce se desface un palet de plăci nu trebuie depozitate alte plăci peste cele desfăcute fără a le proteja.

Pentru o durata de depozitare de peste doua luni se recomanda stivuirea cu aerisire.

Placile de fibrociment pentru fatade se vor depozita avand suprafetele separate de o folie protectoare.

In momentul montajului, placile vor fi extrase din stiva prin ridicare, nu prin tragere !

Placile de fibrociment se vor manipula pe muchie.

Dacă plăcile sunt umede sau murdare ele trebuie curăţate şi uscate  înainte de montare.

Corectia canturilor – Sigilarea canturilor taiate in santier trebuie sa aiba loc la o temperatura exterioara de peste +5 grade Celsius (datorita continutului de apa exista pericol de inghet !). Iarna se vor utiliza spatii inchise si incalzite.

Imediat dupa operatia de debitare si gaurire se va inlatura praful rezultat cu ajutorul unei perii moi, a unei carpe de praf sau aspirator.

Praful cu continut de ciment poate cauza pete permanente pe placa.

De aceea indepartati intotdeauna praful rezultat in urma prelucrarii placilor.

Placile nu pot fi depozitate pe muchie. Placile trebuie depozitate cu partea finisată în sus. (Figura 2).

Placile vin ambalate in folie protectoare. In timpul transportului trebuie sa va asigurati ca placile sa fie acoperite cu folie pentru a le proteja impotriva murdariei si ploii. Pe santier trebuie sa ne asiguram ca placile sunt protejate de praf si umezeala. Nu este recomandata folosirea prelatei, care nu protejeaza placile impotriva precipitatiilor. 

Dupa ce se desface un palet de placi nu trebuie depozitate alte placi peste cele desfacute fara a le proteja.

Placile trebuie ridicate si nu trebuie trase de-alungul placii asezate dedesubt.

Daca placile sunt umede sau murdare ele trebuie curatate si uscate inainte de montare (figura 2).